Home    |    Daily Lakbima    |    Sunday Lakbima    |   Rajina |    Archive    |    Advertise With Us    |     Careers Email - lakbimaonline@gmail.com youtube
lakbima.lk

                                                                                        එසැනින් පුවත් | ගොසිප් | විශේෂ පුවත් | සුන්දර ලක්බිම | ව්‍යාපාරික පුවත්     

පලතුරු කන්නේ බලාගෙනයි ගහේ තියෙන ගෙඩිවලටත් කාබයිට්

සිංහල අලුත් අවුරුද්ද ළං වන විට කෙසෙල් කැනක් ගැමි ගෙදර ගෙයි මුල්‍ලේ හිනැහිය යුතුය. හොඳින් පැහුණු කෙසෙල් කැනක් “අවුරුද්දට ගන්න” වෙන්කර තබා ගැනීම අතීත ගැමියාගේ සිරිතය. අපි පුංචි කාලයේ කෙසෙල් කැනක් ඉදවාගන්නට 
“දුම් පෑ” අන්දම අපට තවමත් මතකය. ඒ අවස්ථාවේ වළ ඉහළ මුදුන් කළ පස් ගොඩ වටා යමින් දුම් පිටවන තැන් වැසීම පැවරී තිබුණේ පුංචි අපටය. 
ඒ අද කෙසෙල් ඉදවන්නට කියා වරු ගණන් දුම් ගැසීමට කවුරුත් මහන්සි නොවන නිසාය. අද කෙසෙල් ඉදවන්නේ “කාබයිට්” ගසාය. එහෙත් කාබයිට් ගසන අන්දම අප කවුරුත් දැක නැත. රසායනික නාමයෙන් “කාබයිඩ්” ලෙස හඳුන්වන මෙම රසායනිකය ගැසූ පලතුරු හඳුනාගන්නටද ක්‍රමයක් නැත. 
නමුත් පලතුරු ඉදවීම සඳහා කාබයිට් භාවිත කිරීමට බොහෝ පලතුරු වෙළෙන්දෝ පෙළඹී සිටිති. බොහෝ විට පලතුරු වෙළෙඳුන්ටත් වැඩියෙන් මෙම උපක්‍රමය භාවිත කරන්නේ පලතුරු බෙදා හරින අතරමැදියෝය. ඔවූහු පලතුරු වතුවලටම ගොස් එම වතුයායේම පලතුරු සියල්ලම එකවර මිලදී ගනිති. පැ‍පොල්,, අඹ වැනි පලතුරු මිලදී ගැනීමේදී ඉඳුණු පැහැණු ළපටි භේදයක් ඔවුන්ට නොමැත. පලතුරු බෙදා හරින්නේ වතු හිමියාගෙන් පලතුරු ගස් පිටින් මිලදී ගනිති. පසුව ඔවූහු එම ගසෙහි ඇති සියලුම ඵලදාව නෙළා ගැනීමට කටයුතු කරති.
කූඨ උපක්‍රම ඇරඹෙන්නේ ඉන් පසුවය. පලතුරු වත්තේ සිට වෙළෙඳ‍පොළට පැමිණෙන විට ළපටි, මේරූ, නොමේරූ භේදයකින් තොරව එම පලතුරු සියල්ලම ඉඳුණු ඒවා බවට පත් වෙයි. නොඉදුණු ළපටි පළතුරු හොයාගන්නටවත් නැති තරම්ය.
මෙම ක්‍රියාදාමයන්ට සම්බන්ධ එක්තරා පුද්ගලයකු අප හා පැවසුවේ නෙළාගත් පලතුරු ප්‍රවාහනය කිරීමට ලොරි රථවල ගබඩා කළපසුව කාබයිට් වැනි ද්‍රව්‍ය ඉසීමට පෙළඹවෙන බවයි. ඔහු පැ‍පොල් වැනි පලතුරු මිලදී ගන්නා විට හැකි හැම විටම විශාලත්වයෙන් වැඩි ගෙඩි මිලදී ගන්නා ලෙස ඔහු වැඩදුරටත් පැවසීය. 
පැ‍පොල් ඉදවීමට ඇතැම් වතු හිමියෝ තවත් අපූරු උපක්‍රමයක් භාවිත කරති. ඒ පැ‍පොල් වැනි පලතුරු ගසෙහි තිබියදීම ඉදවන අපූරු ක්‍රමයකි. එහිදී සිදු කරන්නේ පැ‍පොල් ගෙඩියෙහි තැනින් තැන ඉදී ඇති බව පෙන්වීම සඳහා ඇඟිලි පහ කාබයිට් දියරවලට ඔබා එය පැ‍පොල් ගෙඩියෙහි ස්පර්ශ කිරීමයි. බොහෝ විට කාබයිට් ගැසූ විට මුළු ගෙඩියම එකවර ඉදෙන බව අපි අසා ඇත්තෙමු. නමුත් මෙම ක්‍රමය තුළින් සිදු වන්නේ පැ‍පොල් ගෙඩියෙහි තැනින් තැන ඉදීමයි. කාබයිට් පිළිබඳ වද වෙන පාරිභෝගිකයෝ ඇතැම් විට මෙසේ තැනින් තැන ඉඳුණු පැ‍පොල් වැනි පලතුරු රැගෙන යන්නේ “අනේ කාබයිට් ගහලා නැහැ” යනුවෙන් සිතමිනි. නමුත් කවුරුත් නොදන්නා කටුක සත්‍යය නම් එවැනි ගෙඩිවලටත් ගසෙහි තිබියදීම කාබයිට් ගසා ඇති බවය.
කෙසෙල්, පැ‍පොල්, අඹ, අන්නාසි, ඇපල්, මිදි, පේර, වෙරළු, නෙල්ලි වැනි පලතුරු ගත් විට වැඩිම කාබයිට් සංග්‍රහයකට ලක් වන්න් පැ‍පොල්, අඹ කෙසෙල් වැනි පලතුරුය. අඹ, පැ‍පොල්, කෙසෙල්වලට සාපේක්ෂව අන්නාසි සඳහා කාබයිට් යොදනුයේ අඩුවෙනි.
මේ සම්බන්ධයෙන් ගන්නෝරුව කෘෂිකර්ම දෙපාර්තමේන්තුවේ ආහාර පරීක්ෂණ අංශයේ නියෝජ්‍ය අධ්‍යක්ෂ එච්.ආර්.පී. ප්‍රනාන්දු පවසනුයේ අස්වනු නෙළාගැනීමෙන් පසුව කෙසෙල්, අඹ, පැ‍පොල් වැනි පලතුරු ඉක්මනින් ඉදවීම සඳහා කාබයිට් ගැසීම සිදු වන බවත් එසේම ඇපල්, අන්නාසි වැනි පලතුරු අස්වනු නෙළීමෙන් පසු විශාල ඉදීමක් සිදු නොවන බැවින් ඒවාට කාබයිට් එක් කිරීම සාර්ථක ෙනාවන බවත්ය.
පේර සඳහා කාබයිට් ගැසීමකට වඩා සිදු වන්නේ කෘෂි රසායනික ද්‍රව්‍ය ඉසීමය. පේරවලට පණුවන් ගැසීම වැළැක්වීමට පේර ගස් වටද කෘෂි රසායනික ද්‍රව්‍ය ඉසීම සිදු කරන බව කෘෂිකර්මාන්තයට සම්බන්ධ එක්තරා නිලධාරියකු පැවැසීය. එසේම පේර ගෙඩියට සෘජුව කෘමිනාශක ඉසීමද සිදු වන බව ඔහු පැවැසීය. පසුගිය දිනක පියා මේ අන්දමින් පේර  ගසට කෘමිනාශක එක්කළ බව නොදැන පේර ගෙඩියක් අනුභව කළ දැරියක ජීවිතයෙන් වන්දි ගෙව්වාය. 
ඇපල්, මිදි වැනි පලතුරු ලංකාවේ නිෂ්පාදනය ඉතා අල්පය. නැව් පිරෙන්නට මේවා ආනයනය කෙරෙයි. ඒ සඳහා ගතවන කාලය මාස ගණනකි. මේ කාලය තුළ ඇපල්, මිදි වැනි පලතුරු ජීව ගුණයක් පවත්වා ගැනීමට ඒවාට දිලීර නාශක ගල්වන බව අනාවරණය වෙයි.
මෙසේ වස විස නොමැතිව ආහාරයට ගැනීමට හැකියාව ඇත්තේ නෙල්ලි, වෙරළු වැනි පලතුරු බව මහජන සෞඛ්‍ය පරීක්ෂකයන්ගේ සංගමයේ සභාපති උපුල් රෝහණ අවධාරණය කරන්නේ එබැවිනි.
මේ අන්දමින් වසවිස එක්කළ දේ කෑමට බියෙන් පසුවන මධ්‍යම පාන්තික පාරිභෝගිකයන් අරමුණු කරගෙන දැන් දැන් කාබනික යැයි කියන පලතුරු සුපිරි වෙළෙඳ සල්වල දක්නට ලැබේ. එහෙත් මෙම කාබනික යැයි සඳහන් පැ‍පොල් ගෙඩියක මිල අනෙක් පැ‍පොල් ගෙඩියක මිලට වඩා ඉහළ අගයක් ගනී. නමුත් මේවා කාබනික දැයි අපට බැලූ බැල්මට තහවුරු කර ගැනීමට නොහැකිය. රස බලාද අනුමාන කළ නොහැක. ඒ සඳහා අප යොමු විය යුත්තේ විද්‍යාගාර පරීක්ෂණයන් වෙතයි. යමෙකුට මෙය අභියෝගයකට ලක් කළ හැකිද? එසේම නීතිමය පියවර ගත හැකිද? යන්න පිළිබඳව අප මහජන සෞඛ්‍ය 
පරීක්ෂකයන්ගේ සංගමයේ සභාපති උපුල් රෝහණගෙන් විමසීමක් කළෙමු. 
“පලතුරු වර්ග කාබයිට් යොදවලා ඉදෙව්වාද යන්න අපට පරීක්ෂාකර වාර්තාවක් ලබා ගැනීමේ හැකියාවක් නෑ. අප ඒ පිළිබඳව වාර්තාවක් ලබා ගන්නවා නම් රජයේ රස පරීක්ෂකගෙන් හෝ රජයේ අනුමත රස පරීක්ෂකවරයකුගෙන් වාර්තාවක් ගැනීමට අවශ්‍ය වෙනවා. නමුත් මෙරට තුළ ඒ සඳහා රසායනාගාර පහසුකම් නැහැ. අපි ඇස් මට්ටමෙන් මේ පිළිබඳව බලලා අධිකරණය වෙත ඉදිරිපත් කළහොත් එය අධිකරණයේදී විවාදයට ලක් වෙනවා. මෙවැනි පසුබිමක් යටතේයි අපි වැටලීම් කරන්නේ.” එම ප්‍රකාශය, පාරිභෝගිකයන් ලෙස අප පත්ව ඇති අසරණ තලය මොනවට කියාපාන්නක් නොවේද?
එසේම පසුගිය දිනවල කොමඩු සහ දෙළුම් සම්බන්ධවද මෙවැනිම කතාබහක් කරළියට පැමිණියේය. ඒ ඒවා ඉඳුණු බව පෙන්වීමට ඒවා තුළට වර්ණකාරක ඇතුළත් කරන බවයි. කාබයිට් පිළිබඳ විද්‍යාගාර පරීක්ෂණ කිරීමේ හැකියාව නොතුබුණද වර්ණක පිළිබඳ විධිමත් ලෙස පරීක්ෂා කිරීමේ හැකියාවක් පවතින බව මහජන සෞඛ්‍ය පරීක්ෂකයන්ගේ සංගමයේ සභාපතිවරයා පවසයි.”
අපිට වර්ණකාරක හඳුනා ගැනීමේ පහසුකම තියෙනවා. ඒ අනුව එවැනි පැමිණිලි හෝ වැටලීම්වලින් සැක කටයුතු දේ හමුවූ විට පරීක්ෂා කිරීමේ හැකියාව පවතිනවා.” හෙතෙම පවසන්නේය. 
නමුත් ඊට සම්බන්ධ චෝදනා ඔප්පු කිරීමේදී අධිකරණය පිළිගන්නේ රජයේ රස පරීක්ෂක හා රජයේ අනුමත රස පරීක්ෂකවරුන්ගේ වාර්තා පමණි. එලෙස රජයේ අනුමත රස පරීක්ෂක වාර්තා වන්නේ කොළඹ මහ නගර සභා රස පරීක්ෂක, අනුරාධපුර රස පරීක්ෂක අනුමත වාර්තා සහ වෛද්‍ය පර්යේෂණ ආයතනයේ (MRI) වාර්තා, කළුතර සෞඛ්‍ය විද්‍යායතනයේ වාර්තා පමණි. කාබයිට් හඳුනා ගැනීමේ හැකියාව පවතින ආයතන පැවතුණද එම ආයතන වාර්තා අධිකරණය නිල වශයෙන් පිළිගන්නේ නැත. එසේ හැකියාව තිබෙන ආයතන වන්නේ (ITI) ආයතනය හා ගන්නෝරුව ආහාර පරීක්ෂණ ආයතනයයි.
ගන්නෝරුව ආහාර පරීක්ෂණ අංශයෙන් අප පලතුරු ඉදවීමෙ ක්‍රම පිළිබඳව කළ විමසීමකදී එහි ප්‍රකාශක ආර්.පී. ප්‍රනාන්දු පවසා සිටියේ එතෆෝන් (Ethephon) භාවිත කර එතිලීන් වායුව නිපදවා ධූමකරණය කිරීමෙන් පලතුරු ඉදවීමට රජය අනුමැතිය දී ඇති බවයි.
“එතෆෝන් අප ආහාරයට ගන්නා හුනු සමග අවශ්‍ය සාන්ද්‍රණයට මිශ්‍ර කරලා එතිලීන් වායුව නිපදවල ධූමකරණය කිරීම රජය අනුමත කර තිබෙනවා. එහිදී පලතුරු කාමරයක ගබඩා කරලා එය වසා දමා තමයි මෙය සිදු කළ යුත්තේ. නමුත් කිසිම විටක එතිලීන් සමග ගැටීම හෝ ස්පර්ශය තහනම්. ඒ වගේම එතිලීන් ධූමකරණයෙන් ඉදවීමේ හැකියාව පවතින්නේ හොඳින් පැසුණු පලතුරු පමණයි.”
ඔහු සමග කතාබහේදී තවත් එක් කරුණක් පැහැදිලි විය. එනම් එතිලීන් භාවිත කර ධූමකරණයෙන් ඉදවීම තුළ පලතුරුවල රසය ගුණය ආරක්ෂා කිරීමේ හැකියාව පවතින බවයි. නමුත් කාබයිට් තුළින් පලතුරු ඉදවීමේදී පලතුරු රසය, ගුණය සියයට සියයක් විනාශ වෙයි.
 
ශිරෝමි රත්නායක

Add comment

ප්‍රතිචාර දැක්වීමේ කොන්දේසි : -
ප්‍රතිචාර දැක්වීමේදී පරුෂ වචන අපහාස කිරීම් ලිපියට අදාල නොවන ප්‍රතිචාර පල කිරීමෙන් වලකින ලෙස කරුණාවෙන් දන්වා සිටිමු.


Security code
Refresh

IMAGE

ඔහු නොවන්නට ලෝක ක්‍රිකට් මේ තරම් දියුණු නොවනු ඇත

IMAGE 2017 Nov 18 00:19
අද මට ඉතාමත් සතුටු දවසක්. ඉන්දියාවේ ජාතික ක්‍රිකට් කණ්ඩායමේ විරාත් කෝලි සහ ඔහුගේ කණ්ඩායමත්...
Views - 155

මෙතේ බුදු පදවිය ලබන්නේ බැංකු කළමණාකරුවෙක්ද?

IMAGE 2017 Nov 17 12:13
ඔහු මධ්‍යම පළාතේ වාණිජ බැංකුවක කළමණාකරුවෙකි.  ඔහුගේ වයස අවුරුදු 45 ක් පමණ වේ. ක්‍රිස්තියානි...
Views - 1476

බොහෝ කලා කරුවන් තමන්ගේ පවුල් ජීවිත ගැන කියන්නේ බොරු

IMAGE 2017 Nov 16 11:31
වත්මන් ශ්‍රී ලාංකීය ජන සමාජයේ දික්කසාද වීම් සහ පවුල් අර්බුද පැන නැගීම සම්බන්ධයෙන් කලා...
Views - 2266

මුහුණුපොත ගැන ඔබ මෙතෙක් නෑසූ කතා

IMAGE 2017 Nov 16 09:44
‘ෆේස්බුක්’ කියන්නේ නම කියූ මණින් අද උපන් දරුවාගේ සිට සිහිකල්පනාවක් ඇති මහල්ලා දක්වාම...
Views - 2205

හැංගිමුත්තම් කරන අතරේ ඇඳ යටදී දැරියට අතවර කරලා

IMAGE 2017 Nov 15 09:26
හැංගි මුත්තම් සෙල්ලමක් අතරදී වයස අවුරුදු 10 ක වන පාසල් සිසුවියක දුෂණය කළ බව කියන 16 හැවිරිදි...
Views - 5064

ලිංගික උත්තේජන පෙති අකල්මරණවලට හේතුවක් ද?

IMAGE 2017 Nov 14 10:46
පුරුෂ ලිංගික උද්දීපනය සඳහා ගනු ලබන පෙති වර්ග වලින් අකල් මරණ සිදුවන බවට සමාජය පුරා පොදු...
Views - 4663

Please publish modules in offcanvas position.